De Dalmatiër.

De Dalmatische hond is niet geschikt voor iedereen of elk gezin. Je moet je bedenken dat zo’n schattig dik spikkel lijfje met zijn donkere ogen en zijn witte wimpertjes, uitgroeit tot een sterke, middelgrote hond met een eigenwijs, eigenzinnig karakter.

De Dalmatische hond is een attractieve hond om te zien.Schaf hem niet aan omdat hij zo goed bij het interieur past of omdat hij zo mooi is. Koop hem niet omdat de kinderen na het zien van de film ineens zo’n hondje willen hebben. Schaf hem ook niet aan als u niet elke dag minstens één lange wandeling van minimaal één uur kan maken. Dalmatiërs zijn honden die veel energie hebben en dus veel beweging nodig hebben. U kunt daarom niet verwachten dat hij het grootste gedeelte van de dag rustig in huis ligt. Als u wél om de goede redenen voor een Dalmatiër kiest en zijn witte haartjes voor lief neemt, zal hij je overladen met liefde en een kameraad zijn voor het leven

Karakter.

De Dalmatiër is een vrolijke, sterke, gespierde, intelligente maar vooral bewegelijke hond. Zij hebben een sportieve inslag die zij tot op hoge leeftijd houden. Dat betekent meteen dat ze niet tevreden zijn met af en toe een ‘ommetje’. Dalmatiërs  hebben flinke beweging en soms ook uitdaging nodig. Wanneer zij goed zijn opgevoed en hun beweging krijgen dan zijn het rustige huishonden. Een Dalmatiërs houdt van gezelschap.  U zult dan ook altijd worden begroet alsof u weken lang weg was, zelfs als u alleen maar de vuilnisbak heeft buiten gezet. Hij kan er dus ook niet tegen om hele dagen alleen te zijn. Een aantal uren is geen probleem. Een Dalmatiërs is voor kinderen erg lief. Maar een Dalmatiërs is geen kinderspeelgoed, door zijn onstuimige karakter ook zeker niet geschikt voor jonge kinderen.

Dalmatiërs zijn van zichzelf vrij schoon. Wél verharen ze het hele jaar door, waardoor ze overal stugge, witte haartjes achter laten. Donker gekleurde kleding en meubilair kunnen hierdoor aanzienlijk van uiterlijk veranderen. 

Reuen zijn naar huisgenoten vaak aanhankelijker dan de teven. Dalmatiërs zijn eigenwijze karakteristieke honden. De reuen kunnen soms wat dominant gedrag vertonen. Wanneer u hier goed mee omgaat en zorgt dat u verteld wat hij wel en niet mag, zal hij zich niet verzetten en vrolijk alles doen wat je van hem verlangt.  

Teven zijn naar de huisgenoten toe iets zelfstandiger en eigenzinniger dan reuen. Zij kunnen soms wat ‘katteriger’ zijn. Maar tegelijkertijd willen ze het liefst de hele dag op schoot liggen en aangehaald worden.  

Bij elke hond, maar zeker bij de Dalmatiërs is de opvoeding van groot belang. Het zijn van nature redelijk eigenwijze honden. Consequent optreden (ook door de andere gezinsleden) en het volgen van een goede puppy cursus of beter nog een puppy coach inschakelen is aan te raden. Met behulp van beloningen (een lekkernij doet wonderen) leert een Dalmatiërs snel.

Een Dalmatische pup die in zijn jeugd niet heeft kunnen spelen met andere honden, zal in een later stadium het spelgedrag niet herkennen. Daardoor kan de hond dan vluchtgedrag gaan vertonen, of erger nog, agressie, Waardoor in sommige gevallen de hond nooit meer los kan lopen. En los rennen is voor een Dalmatiërs van het grootste belang.